luni, 7 mai 2012

Crème brulée


Aceasta reteta este o varianta mai rafinata a cremei de zahar ars ( care este in mod obisnuit un fel de flan, ceea ce nu se intampla in cazul acestei retete) si apartine celebrului bucatar Paul Bocuse. 
Ingrediente pentru 6 persoane:
220 grame zahar ( 200 daca preferati mai putin dulce)
10 galbenusuri
1 litru de smantana lichida
40 de grame zahar brun
1 baton de vanilie sau 1 zahar vanilat

1. Incalziti smantana.
2. Frecati ouale cu zaharul si dupa aceea adaugati smantana fierbinte si amestecati usor fara sa faceti spuma. Strecurati prin sita fina (tot pentru a evita spuma).
3. Aprindeti aragazul la 100 de grade sau la foc foarte mic.
4. Varsati crema in forme individuale (adaptate pentru temperaturi inalte), asezati-le in bain-marie si bagati-le in cuptor pentru 1h15- 1h30 in functie de cuptor.
5. Aspectul final va trebui sa fie o crema prinsa ( ca un iaurt) pe care trebuie sa il lasati la racit bine sau chiar il puneti in frigider. Dupa racire crema va avea un alt aspect,ameliorat.
6. Dupa ce s-au racit, puneti putin zahar brun peste crema, aprindeti grilul si lasati cateva zeci de secunde la caramelizat, sub supraveghere continua.

Pentru un rezultat perfect va sugerez sa tineti crema in frigider inainte de a carameliza. Astfel, aprindeti grilul, scoateti cremele din frigider, le asezati in bain-marie cu apa foarte rece si, eventual gheata, adaugati zahar brun deasupra cremelor si caramelizati. Efectul de cald-rece este extrem de interesant. :)
Eu am preparat reteta raportand cantitatile la 200 ml smantana lichida si au iesit 3 portii individuale.
Bon appetit!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu